הקורונה הגיעה גם לקרנות הפנסיה הוותיקות – נקלעו לגירעון. מדוחות 8 קרנות הפנסיה הוותיקות שבהסדר עולה כי בתום הרבעון הראשון השנה הן היו בגירעון של0.7%, שנעמד בכ-3 מיליארד שקל. האם כרבע מיליון חוסכים צריכים להתחיל לחשוש?. משבר הקורונה שחק משמעותית את התשואות בשוקי ההון ברבעון הראשון השנה, והוביל גם לשינויים ניכרים בריבית חסרת סיכון. האם השלכותיו יגיעו גם לקצבאות החודשיות שיקבלו כרבע מיליון מקבלי הקצבאות בקרנות הפנסיה שבהסדר?
תקציב המדינה יידחה! – החשב הכללי מקדים את פרישתו. ההסכם הקואליציוני קובע כי תקציב המדינה יאושר בתוך 100 יום מכינונה של הממשלה. אבל עולה כי מדובר בלו"ז בלתי ריאלי, וגוברות ההערכות כי החשב הכללי באוצר פורש .
אבל קמה לנו ממשלת ניתוק. לשכות במיליוני שקלים ,מכוניות יוקרה במיליוני שקלים לשרים,A8. השרים פנו למשרד האוצר בדרישות ללשכות ותקנים. באוצר עוסקים במשבר ובתוכניות החילוץ של המשק.
עוד במשק – בחודשים הקרובים נראה עוד סגירות בעיקר בגלל התזרים! לכאורה פתיחת המסעדות ובתי הקפה הענף אמור היה לחזור לחיים אך נחתה עליהם בשורה מכיוון משרד האוצר: מעסיקים שיחזירו עובדים מחל"ת בחודש יוני יקבלו 7,500 שקל לעובד ו- 3,500 שקל על החזרת עובדים בחודש מאי. ומסעדות אחרות שהצליחו לשמר את העובדים בתקופה הקשה הזו לא יקבלו דבר. הפוך מכל רציונל שבעלי העסקים ציפו לו. החזרה מהולה בחשש, הפגיעה התזרימית הקשה, ספקים שינו את ההתנהלות מול עסקי המזון. אין יותר תשלום בשוטף, עוברים למזומן! ומתווה כזה הרבה עסקים לא יוכלו לפתוח! בעקיפין זה אומר שהמחירים צפויים להתייקר!
משבר הקורונה – גיוסי עובדים הוקפאו – פגיעה קשה בסטארט-אפים קטנים. מחוסר במימון, ירידה במכירות, קיצוץ בכח אדם ובמשורות וסכנת סגירה. בתעשיית ההייטק, משבר. חברות נסגרות, מקצצות שכר ומפטרות עובדים. וישנם סימנים של קיפאון בהשקעות.
לאור המצב הקשה – ועדת הכספים אישרה את הרחבת חבילת הסיוע בעוד 14 מיליארד שקל.
סין – נשיא סין עצבני ומעוניין במלחמה קרה חדשה. הוא כה חרד למעמדה של המפלגה הקומוניסטית, עד שהוא מסתכן במלחמה קרה ומסכן את מעמדה של הונג קונג כמרכז הכלכלי החשוב באסיה. סיכון של זרימת הון מחוץ לעיר אשר מהווה את הנתיב העיקרי של השקעות הון זרות לתוך סין. שי מתואר כדיקטטור שחושש ממעמדה של המפלגה הקומוניסטית בסין לאחר הביקורת שספגה על הטיפול הראשוני בהתפרצות הקורונה, ועל סכסוך הסחר מול ארה"ב .זו הסיבה העיקרית ששי מלהיט את הסנטימנט הלאומי לגבי הון קונג, טאיוואן, ונושאים נוספים.
המצב הפוליטי בגרמניה אינו מבשר טובות לכלכלת האיחוד האירופי – גרמניה עוברת כבר כמעט עשור פיצולים פוליטיים, שמקשים על אישור רפורמות הנחוצות לכלכלה. בעוד שנה יערכו שם בחירות, וכרגע נראה כי המדינה בדרך לקואליציה מרכז-שמאל. ואלה אינן חדשות טובות. לא לגרמניה ולא לאיחוד. יש צעדים לקראת משבר פוליטי, שבמקרה הטוב ישתק את ההנהגה ובמקרה הרע יביא אותה להשקיע כסף דווקא במקומות שהיא לא צריכה. להיום גרמניה יורה כסף על האזרחים. תזרים עוד 130 מיליארד יורו להתאוששות
כתב – צבי לוי