לזכרו של אַבִּי הַר-אֶבֶן ז"ל

לזכרו של אַבִּי הַר-אֶבֶן ז"ל

בעיתון, הופיעה הכותרת "מאורעות תשפ"א", בגוף הידיעה, דווח על היקף ההתפרעויות בערים המעורבות, לוד, יפו, עכו, בסמוך, תמונת פספורט קטנה. המבט מתמקד ואיתו הגוף קופא, "אוי, הרי זו תמונת אַבִּי הַר-אֶבֶן, חברי ממל"מ/ תע"א".

14 ימים מאז נפגע במלון "האפנדי" בעכו, אַבִּי הַר-אֶבֶן נלחם על חייו. בסופם גופו קרס. הזיכרונות עלו וצפו והכאב מיום ליום התעצם: אַבִּי הַר-אֶבֶן, אל"מ במיל' שהקדיש את חייו לביטחון מדינת ישראל. דווקא הוא?

אַבִּי הַר-אֶבֶן החל את דרכו למען ביטחון המדינה, כקצין בחיל התותחנים, הוא היה בין מקימי מערך תותחי הנ"מ, מונחי מכ"מ, המשיך בסולם הדרגות והתפקידים עד שפרש מצה"ל, כאל"מ ואז הצטרף כמהנדס בכיר לתע"א. במל"מ/תע"א, היה חבר הנהלת המפעל, עד ליציאתו לגמלאות. במהלך פעילותו הוענק לו פרס ביטחון ישראל. אַבִּי המשיך לתרום: עבר להיות ראש סוכנות החלל הישראלית והיה ממייסדי הקשר ושיתופי הפעולה עם סוכנויות חלל בחו"ל. לאחר מכן הצטרף, כעמית מחקר, למרכז בגין-סאדאת שבאוניברסיטת בר-אילן. במסגרת זו, פרסם מאמרים על מחקריו בנושאי תוכניות החלל וביטחון מדינת ישראל.

חבריו ובני משפחתו, הכואבים, החליטו לציין את יום השלושים למותו באירוע תרבותי ייחודי: יום עיון בו יידונו נושאים הקשורים לפועלו. מנהל מרכז בגין-סאדאת, פרופ' אפרים קארש, נרתם והציע את האכסניה, אוניברסיטת בר-אילן.

גם חבריו נרתמו: ד"ר עוזי רובין (גם לו הוענק פרס ביטחון ישראל) סיפר על ראשית תוכנית החלל הישראלית, במבט אישי, ואלוף במיל' פרופסור יצחק בן ישראל (גם לו הוענק פרס ביטחון ישראל) תיאר בפני השומעים את הקשר המיוחד בו המתמידים בהישגי הטכנולוגיה הם התורמים המרכזיים לעשייה הביטחונית.

באתנחתא מוזיקלית, הזמרת דייאנה קליין, בליוויי הקלידן יוסי סיאס, שרה שירים המבטאים את צער האובדן – בין שהוא פרטי ובין שהוא לאומי. הכאב היה מוחשי. 

במסגרת יום העיון, החברים, חוקרים במרכז בגין-סאדאת, קיימו גם דיון על תובנות במחקריהם בעקבות "פרעות תשפ"א", כאשר מנהל את המושב אלוף במיל' גרשון הכהן. ד"ר מוטי קידר, טען שהסכסוך, בבסיסו, הינו דתי וכי ישראל מתמודדת מול ג'יהאד על אופניו הרבים וכי יש להתנהל בהתאם. פרופסור הלל פריש, טען שכלים של רווחה, חינוך ותעסוקה הם האמצעים העומדים לרשותנו לניהול הסכסוך ושעלינו לפתחם. ד"ר דורון מצא טען שפרדיגמה "כלכלית-תועלתית" בה מעדיפים את רמת החיים ואיכותם, פינתה מקום, לפרדיגמה "זהותית-לאומית" ששוב מעמידה את "הבעיה הפלסטינית" בליבת הסכסוך. הוא הביע תקווה שהרכב הממשלה הנוכחי יאפשר שיח פתוח, רענן, לליבון הבעיה ולמציאת פתרון יצירתי. ניתן לצפות בהקלטת האירוע, בוידיאו, באתר מרכז בגין-סאדאת.

הפקת ועריכת יום העיון, על התוכן שבו, הופקדו בידיי. עוד סייעו ותמכו החברים – אריאלה אלון, דב רביב, שאול מור ומשה אורטס. מהתגובות הבנתי שהאירוע היה ראוי ומכבד, הרבה גם בזכות השתתפות אלמנתו, מרים וילדיו, יעל, יואב ועודד, ועוד בני משפחה ורבים מהחברים.

לסיכום, זה המעט, שיכולנו לעשות, לבטא את התסכול והצער על לכתו ועל אופן לכתו של חברנו אַבִּי הַר-אֶבֶן ז"ל, מאיתנו.

יהי זכרו ברוך! 

כתב: משה לושי

להלן קישורים לסרטונים מיום העיון כפי שפורסמו באתר יוטיוב

דבר נציג המשפחה:
 
ד"ר עוזי רובין:
 
פרופסור יצחק בן ישראל:
 
הזמרת דייאנה קליין בשירה:
 
פרופסור מוטי קידר:
 
פרופסור הלל פריש:
 
ד"ר דורון מצא:
 

 

 

הגמלאון

גמלאון 129

לצפיה בירחון
לחצו כאן
למידע ופרטים נוספים
ארגון גמלאי התעשיה האוירית, מחלקה 0012, נתב"ג, מיקוד 70100
מיטל: 03-9355654 ציפי: 03-9768138 דקלה: 03-9768139
03-9354883 , 03-9356969
gimlaim@iai.co.il
אוזן קשבת: 03-9354859 03-9768835
מנהל ועורך האתר: הלל גולן
חשוב: בקשה לביטול השתתפות באירוע (טיול, נופשון, גמליאדה...) יש להפנות למזכירות הארגון





    הנני מסכים לקבל עידכונים ומידע נוסף על הפעילות.

    האנשים שמלווים אותנו - חסויות