זכויות גמלאי תעשייה אווירית אל מול ביטוח לאומי ומס הכנסה
מאת עוה"ד ליאור טומשין*
במסגרת בדיקה שערך צוות משרד עוה"ד מרקמן את טומשין, את זכויות הגמלאים מול המוסדות השונים, ובעיקר מול הביטוח הלאומי ומס ההכנסה, בהתאם להסדר, גילינו כי מרבית הגמלאים אינם מודעים ואינם מנצלים את הזכויות המגיעות להן.
במאמר זה נפרט את הזכויות העיקריות העומדות לרשות הגמלאים, בהתאם לבעיות רפואיות שבהן לקו, כך שכל גמלאי יוכל לעמוד על זכויותיו ולבררם.
קצבת נכות כללית
בזו יכולים לזכות גמלאים צעירים, אלה שטרם הגיעו לגיל קצבת זקנה, אם הם לוקים בבעיות רפואיות שונות, לא בהכרח חמורות (לדוגמא: סוכרת, יתר לחץ דם, ירידה בשמיעה, בעיות גב וכד'), אם הם מתפרנסים רק מהפנסיה החודשית ואינם עובדים בעבודה חדשה, שבצידה הכנסה משמעותית נוספת, עשויה לקום להם זכות לקבל קצבת נכות כללית בגובה שבין 1,300 ל-2,400 ₪ לחודש.
פטור ממס הכנסה
גמלאי שסך הכנסתו מפנסיה/ות או מעבודה עולה על כ- 8,000 ₪ משלם מס הכנסה מהפנסיה/ משכורת מדי חודש. אם לגמלאי בעיה רפואית משמעותית, או מכלול של בעיות רפואיות שכל אחת מהן אינה חמורה בהכרח, עשויה לקום לו זכות לפטור ממס הכנסה לעתיד, ואף להחזר מס ההכנסה ששולם בשנים האחרונות (עד 6 שנים אחורה).
תאונות עבודה ומחלות מקצוע
מחלות שלא הוכרו בעבר – יש בעיות רפואיות שעשויות להיות מוכרות כמחלות או תאונות עקב העבודה (מחלות סרטניות, פגיעה בשמיעה, בעור, בגב ועוד). ניתן להגיש בקשה להכיר באלה, אף לאחר יציאת אדם לפנסיה. בביטוח הלאומי אין התיישנות. במקרים כאלה, עשויה לצמוח לגמלאי קצבה חודשית מביטוח לאומי. אם מדובר בגמלאי שמקבל קצבת זקנה, תקום לו זכות לקבל את הקצבה הגבוהה מבין השתיים או להוסיף לקבל את קצבת הזקנה, ולהוון ולקבל במענק חד פעמי תגמול בגין הנכות מהעבודה.
מחלות או תאונות שהוכרו בעבר – גמלאי שהוכר בעבר בגין תאונה או תאונות עבודה וקיבל מענק חד- פעמי או קצבה חודשית, זכאי לבקש ועדה מחודשת בטענה של החמרת מצב. אם יימצא כי מצבו החמיר מאז הפעם הקודמת שבה נבדק, יזכה למענק חד פעמי נוסף או לקצבה חודשית נוספת עקב כך. גמלאי שהוכר בעבר בגין מספר תאונות עבודה או מחלות מקצוע, יוכל בתנאים מסוימים לבקש איחוד הנכויות על מנת להגדיל את תגמוליו מהמוסד לביטוח לאומי, או על מנת להפוך מענק חד פעמי שקיבל בעבר לקצבה חודשית שיקבל מעתה.
בשנים האחרונות מחלות סרטניות רבות, גם כאלה שפרצו בתקופת הפנסיה, מוכרות כתאונות עבודה ומזכות את הגמלאי בתגמול חודשי גבוה מאוד מהביטוח הלאומי (בין 6,000 ל-30,000 ₪ לחודש).
תביעות של אלמנים/אלמנות
אלמנה שבעלה נפטר מסיבה כל שהיא, זכאית לקצבת שארים (בסך כ-1,000-1,500 ₪ על-פי רוב). אולם, אם הפטירה היא כתוצאה ממחלה או תאונה, שיוכר כי הן נגרמו עקב תנאי העבודה, תקום לה זכות לקצבת תלויים שזו קצבה חודשית גבוהה מהביטוח הלאומי, וזאת בנוסף וללא קשר לפנסיה החודשית שהאלמנה מקבלת מאז מות בעלה המנוח. תביעות אלה רלוונטיות בעיקר לאלמנים/אלמנות שבן זוגם נפטר ממחלה סרטנית, אך גם במקרים אחרים. נציין, כדוגמא, כי לאחרונה הוכרו תביעות של מספר אלמנות שבעליהן המנוחים לקו בסרטן לאחר שעבדו באלקטרוניקה בתחום רדארים. עקב ההכרה זכאית כל אחת מהן לקצבה חודשית בסך העולה על 10,000 ₪ מהמוסד לביטוח לאומי, זאת בנוסף לפנסיה החודשית.
המועד להגשת תביעות
על תביעות להכרה בתאונת עבודה לא חלה התיישנות, כפי שחלה על תביעות נזיקין אחרות. ניתן להגיש תביעה להכרה בתאונת עבודה בכל עת ואף לאחר שנים ארוכות. עם זאת, מי שמבקש לקבל את מלוא זכויותיו צריך להגיש התביעה בתוך שנה מיום האירוע/המחלה.
מי שיגיש התביעה במועד מאוחר יותר אמנם יטופל, אולם לא יהיה זכאי למלוא התגמול שאותו היה מקבל לו היה מגיש את התביעה במועד. בנסיבות אלה, המוסד לביטוח לאומי לא ישלם תגמולים לעבר, אלא רק לשנה אחת.
בברכת בריאות ואריכות ימים
* עוה"ד ליאור טומשין הוא בעליו של משרד עורכי הדין מרקמן את טומשין המטפל בגמלאי התעשייה האווירית בהתאם להסכם שנחתם עם ועד הגמלאים (טל' 9393100-08)