התקציב אושר

אחרי לילה של דיונים ומחלוקות שלא נפתרו, הממשלה אישרה את התקציב. הצדדים הגיעו להסכמות הנדרשות לאישור תקציב המדינה. תקציב המדינה לשנת 2023 יעמוד על כ- 484 מיליארד שקל, וב- 2024  על כ- 513 מיליארד שקל. לפי ההערכה התקציב יעבור עוד שינויים משמעותיים בכנסת לפני האישור הסופי, בניסיון לגשר על הפערים בין האוצר לשרים שהממשלה אישרה היום. אחרי לילה ארוך של דיונים ומחלוקות שחלקן עדיין לא נפתרו
נתניהו בדיונים על תקציב המדינה: הגירעון יעמוד על אחוז אחד. הממשלה דנה בתקציב המדינה שצפוי לעלות לאישור השרים באותו לילה.

העלאת הריבית האחרונה חצתה רף דרמטי עבור נוטלי המשכנתאות החדשים. בעקבות החלטת בנק ישראל השבוע, הריבית הקבועה לא צמודה על נוטלי המשכנתאות החדשים צפויה להעלות מעל 5%. מי שלוקח משכנתה היום, יחזיר בעוד 30 שנה סכום כפול מזה שלקח, ועדיין לא בטוח שההלוואה תספיק לרכישת דירה בשוק של היום. השבוע חצתה ריבית המשכנתאות הממוצעת רף קריטי בהחלטה הרביעית דרך 8 החלטות רצופות מאפס ל- 4.25%  קשה לזהות את הרגע שיטה את הכף, ואף על פי כן, ישנם סימנים שיכולים לאותה שעכשיו זה קורה – לפחות בכל הנוגע לרוכשי הדירות ונוטלי המשכנתא לא רק שיהיה יקר וקשה יותר לקנות דירה, אלא שהקונים יתקלו מעתה בקיר מורלי ומוחשי שהם לא הכירו הרבה מאוד שנים.

בנק ישראל: המשכנתאות חוזרות לאחור ומספר הלווים מצטמק. מספר המשכנתאות שנלקחו בינואר 2023 הגיע ל- 6738 – המספר הנמוך ביותר שנלקח בחודשי ינואר השונים מאז 2017. המשכנתא הממוצעת שנלקחה הגיעה ל-943 אלף שקל. בדומה לזה של תחילת 2021. המשקיעים נוטשים בהדרגה את השוק, מספר משקיעי הנדל"ן שלקחו משכנתא בחודש שעבר היה הנמוך ביותר מאז ספטמבר,  שוק המשכנתאות ממשיך להצטמק.

חברות הנדל"ן הממונפות הן הראשונות שנפגעות מהריבית והיחלשות השקל. שורה של חברות נדל"ן פוגשות את הטלטלה הנוכחית בשוק המט"ח אחרי שנה שבה המניות נחתכו בחדות ונפגעו ממשבר עולמי בשווקים ומעליות הריבית החדות. כעת כשהן מתמודדות עם חובות כבדים וחוסר אימון מצד משקיעים, היחלשות השקל יוצרת בעיה חדשה, האם אחת החברות לא תצליח לעמוד בהחזרי החובות?

גידול של 10 מיליארד שקל בתוך חודש. היחלשות השקל ניפחה את החוב הלאומי. שינוי שערי המט"ח בפברואר הגדילה את החוב של ישראל במיליארדי שקלים. כך עולה מבדיקה. אמנם באוצר מנסים לשדר עסקים כרגיל, אך גם שם יודעים כי אם התנודות החדות ימשכו האינפלציה תתגבר, הריבית תמשיך לטפס והשירותים המיובאים מחו"ל יתייקרו.

בימים האחרונים צנח השקל מול המטבעות הזרים, והשלים ברביעי בצהריים היחלשות חודשית של יותר מ-8% מול הדולר ויותר מ- 6% מול האירו, למגמה המדאיגה קיימת השלכות ישירות ועקיפות על החוב הלאומי של ישראל, שעלול להתנפח לממדים אדירים בתרחיש של המשך פיחות השקל.
כלכלנים: בנק ישראל עשוי להתערב במסחר במט"ח. לא צפוי להציב שער מטרה או גבול עליון לשער הדולר מול השקל. אבל הנגיד כינס את הוועדה ליציבות פיננסית לדיון חריג. שאמורה להתריע על סיכונים במערכת הפיננסית.

 

כתב – צבי לוי  

 

הגמלאון

גמלאון 129

לצפיה בירחון
לחצו כאן
למידע ופרטים נוספים
ארגון גמלאי התעשיה האוירית, מחלקה 0012, נתב"ג, מיקוד 70100
מיטל: 03-9355654 ציפי: 03-9768138 דקלה: 03-9768139
03-9354883 , 03-9356969
gimlaim@iai.co.il
אוזן קשבת: 03-9354859 03-9768835
מנהל ועורך האתר: הלל גולן
חשוב: בקשה לביטול השתתפות באירוע (טיול, נופשון, גמליאדה...) יש להפנות למזכירות הארגון





    הנני מסכים לקבל עידכונים ומידע נוסף על הפעילות.

    האנשים שמלווים אותנו - חסויות