הטיפול הנטורופטי ביתר לחץ דם

הטיפול ביתר לחץ דם
הטיפול הנטורופאתי ביתר-לחץ-דם

בחברת השפע של ימינו שכיחות לחץ-דם גבוה עולה עם הגיל. לחץ-דם גבוה מוגדר כלחץ העולה על 130/90 בהתאם לגיל ולמחלות הנלוות. כאשר בודקים אוכלוסיות שונות ברחבי העולם, התמונה שונה לגמרי. באזורים שאינם מפותחים ואינם מתועשים רמות לחץ-הדם נשארות בסביבות 120/80 לאורך כל תקופת חיי התושבים. עמידות זו קשורה באורח חיים פעיל ובריא.

 

יתר-לחץ-דם עלול להיות מסוכן, אולם רבים מהלוקים בו כלל אינם מודעים לכך, לכן נהוג לכנותו "הרוצח השקט". בישראל, אנשים הלוקים ביתר-לחץ-דם, מעשנים, בעלי עודף משקל, בעלי אחוז גבוה של שומנים בדם וסוכרת, נמצאים בסיכון הגבוה ביותר למות מסיבוכיה של מחלת יתר-לחץ- הדם. סימנים המופיעים בדרך כלל עם עליית לחץ-הדם הם כאב ראש, דופק מהיר, הרגשה כללית ירודה, בחילה, עייפות, אודם בפנים וסחרחורות.

 

בעבר צרכו בני האדם מזונות טבעיים המגיעים מהאדמה: פירות, ירקות, דגנים וקטניות, והמעיטו באכילת מזונות מהחי. כיום, בעידן המודרני, השתנה המצב, ואת רוב המזונות אנו רוכשים בסופרמרקט, כאשר מרביתם מעובדים ומתועשים, עשירים בנתרן (מלח) ועניים בסיבים. כאשר עורקי הגוף חשופים לרמות גבוהות של נתרן ושומנים, נוצרת חסימה הדרגתית כתוצאה מתהליך מתקדם של טרשת עורקים. תהליך זה נקרא יתר-לחץ-דם. הטיפול הנפוץ והמהיר הוא שימוש בתרופות שמינונן עולה בהדרגה עם הגיל או עם התסמינים הנלווים: עלייה במשקל, שומנים בדם, סוכרת, מתח וחוסר פעילות גופנית.

 

יתר-לחץ-דם הוא המצב הרפואי בה' הידיעה שבעטיו ניתנים מרבית המרשמים לתרופות. הבעיה המרכזית בתרופות אלו היא השפעות הלוואי הכרוכות בנטילתן, ומתן לגיטימציה להמשיך באורח החיים הלקוי המלווה את המחלה. ברוב המקרים כמות התרופות עולה עם הזמן ולחץ-הדם מתאזן זמנית. אם לא נעשה שינוי באורח החיים, כמות התרופות תעלה ועימה סיבוכי המחלה: מחלות כלי דם ולב, שבץ מוחי, פגיעה בכליות ועוד.

 

הטיפול הנטורופאתי להורדת יתר-לחץ-דם כולל התאמת תוכנית אישית בכל המישורים הנוגעים למחלה.

 

אצל מרבית המטופלים הלוקים ביתר-לחץ-דם המחולל הוא התזונה: תזונה ענייה בסיבים ועשירה במלחים המגיעים ממזונות מהירים ומוכנים ממארזים, כגון: קופסאות שימורים, שקיות, מזון מהיר, אבקות מרק תבלינים מעובדים, חטיפים, ממתקים ועוד. דיאטת ניקוי נכונה, דלת נתרן ועשירה באשלגן, שכוללת פירות, ירקות, דגנים וקטניות, יכולה לסייע באורח משמעותי להורדת לחץ-דם. את הדיאטה ניתן לקיים בשלבים בהתאם לחומרת המצב ובהתחשב במחלות הנלוות. המטרה העיקרית היא לחפש את הגורמים במזון האחראים להעלאת לחץ-הדם ולהחליפם במזונות המנקים את הגוף ושומרים על זרימת דם תקינה.

 

אחת הדוגמאות היא הכנסת משפחת הירקות העליים לתפריט, למשל, תרד, פטרוזיליה, רוקט, עלי סלק, כוסברה, סלרי, כרוב. ירקות אלה עשירים במינרלים, בכללם אשלגן, ומסייעים בסחיפת הנתרן מהגוף באמצעות השתן. במקביל יש לבצע שינוי חד בתפריט ולהוציא את רוב המזונות המתועשים והמעובדים העשירים בנתרן.

כאשר הטיפול באמצעות דיאטה אינו עוזר, ניתן להשתמש בתוספים ובצמחי מרפא המסייעים להורדת לחץ-הדם. חשוב להיוועץ באיש מקצוע המכיר את התרופות שאותן נוטל המטופל, ויודע מהן ההתנגשויות העלולות להיווצר ביניהן לבין תוספים או צמחי מרפא להורדת לחץ-הדם.

 

יש מטופלים, שהדגש המרכזי ביתר-לחץ-הדם שלהם הוא סדר יום לחוץ, גדוש במתח ובתסכולים. תפקיד הנטורופאת במקרה זה, הוא לעזור להתמודד עם המתחים ולהציע נקודת מבט חדשה לבניית סביבה שקטה יותר ובריאה. ניתן לעשות זאת על-ידי בניית תוכנית להפגת מתחים באמצעות שיטות כמו דמיון מודרך, נשימות וטכניקות מעולם הגוף והנפש. במקביל יש לבנות לכל מטופל הסובל מיתר-לחץ-דם תוכנית אימון גופני, המתחשבת במצבו הבריאותי והכלכלי, אשר ניתן להתמיד בה לאורך זמן ואף להעלות את רמת הקושי בעתיד למען בריאות הלב.

 

תהליך הריפוי הנטורופאתי גורם לפתיחת חסימת העורקים ולהזרמת דם תקינה. את השינויים ניתן לראות כבר לאחר שלושה חודשים מתחילת התוכנית, באמצעות בדיקות דם הכוללות שומנים בדם, ערכי כליות, דילול הדם, ערכי סוכר ועוד. חשוב לציין, שלא כמו התרופות להורדת לחץ הדם, אין לטיפול הנטורופאתי השפעות לוואי. בכל מקרה יש לקבל במקביל לטיפול, ייעוץ מרופא ותמיכה באמצעות תרופות, ובנוסף להתייעץ עם נטורופאת המתמחה בהורדת לחץ-דם.

 

ממידע המגיע ממחקר שנעשה בביה"ח אסף הרופא בנושא יתר-לחץ-דם וסוכרת, ולאחר אלפי טיפולי נטורופתיה באנשים הלוקים ביתר-לחץ-דם, עולה כי התוצאות הרפואיות מרשימות ויעילות, ללא השפעות לוואי ועם רווח בריאותי מִשני בכל התחומים. כמו כן, יש מטופלים אשר לאורך התהליך או בסופו יכולים, באישור רופא, להקטין את מינון התרופות להורדת לחץ-דם ושומנים בדם. גם לאנשים הלוקים ביתר-לחץ-דם ובמחלות נלוות יש סיכויים טובים מאוד להילחם באופן טבעי במחלות, ולהביא לשיפור בריאותם באמצעות שינוי אורח החיים.

 

עינת בודנשטיין N.D 

 נטורופאתית בשיר"מ "אסף הרופא"

 

Scroll to Top