הגרעון הצפוי של ישראל – השלישי בגובהו מבין המדינות המפותחות, ויש לכך מחיר חברות דירוג האשראי כבר החלו בהפחתת הדירוג, כשהגירעון וההידרדרות במצב מערכת המשפט מוזכרים כסיכונים העיקריים – ככה זה כשראש הממשלה עסוק בהצלת עורו. – התחזית קשה במיוחד כשבוחנים אותה מול מדינות אחרות, הגירעון הצפוי של ישראל כ- 11% – 12% תוצר. האבטלה תתייצב על 8% – 9% וכתוצאה מכך יחס החוב-תוצר שלנו יזנק ל- 75% – 76% . עלייה של 15 נקודות בהשוואה לסוף 2019. התחזית קשה במיוחד כשבוחנים אותה מול מדינות אחרות, הגירעון הצפוי של ישראל, כ-11% הוא השלישי בגבהו במדינות המפותחות. למזלנו נכנסנו למשבר הזה עם חוב קטן יחסית, וזה – לצד רזרבות מט"ח גדולות– הם שני הדברים שעוד מצילים אותנו. לפי קרן המטבע הבינלאומית, גרמניה ואיטליה הקצו כל אחת כמעט שליש מהתמ"ג השנתי להוצאות ישירות, ערבויות לבנקים, הלוואות ורכישת מניות – בסכום כולל של 1.84 טריליון דולר.
האוצר הנפיק אג"ח בהיקף 5 מיליארד דולר – איגרות החוב הונפקו לטווח של 40 שנה בריבית של 3.8% כאשר הביקוש היה יותר מכפול, בסוף מרץ הנפיק אגף החשב הכללי באוצר אג"ח בהיקף של 5 מיליארד דולר, מתוכם מיליארד דולר לטווח של 100 שנה. וזאת על רקע משבר הקורונה שהביא לירידה בהכנסות ממסים ועלייה בהוצאות הממשלה בניסיון לסייע למשק.
חברות כרטיסי האשראי – יצורפו לקרן ההלוואות בערבות המדינה לעסקים קטנים ובינונים. צעד זה עליו הודיע החשב הכללי, אמור לאפשר הגדלת היצע האשראי לעסקים. חברות כרטיסי האשראי הצפויות להצטרף בשלב זה לקרן ולהתחיל את פעילותן ממחר הן מקס איט פיננסים וכאל כרטיסי אשראי לישראל. לפי נתוני משרד האוצר, מתחילת פעילותה של הקרן ועד היום הוגשו לקרן כ- 47 אלף בקשות בסכום כולל של כ- 31 מיליארד שקל. אולם עד כה טופלו רק 14.5 אלף בקשות ומתוכן אושרו 11.2 אלף בקשות בסכום של 4.5 מיליארד שקל. – ההלוואות במסגרת הקרן זוכות לערבות של 85% מהמדינה כאשר גובה הריבית הוא 1.5% + פריים. והריבית בשנה ראשונה על חשבון האוצר.
מודי'ס – הורידה תחזית הדירוג של ישראל – הידרדרות בביצועים הפיסקאליים מאז 2018 התחזית הורדה מ- חיובית ל- יציבה. עקב העלייה בגירעון התקציבי שנרשמה עוד לפני משבר הקורונה, בסופו של דבר עמד הגירעון בסוף 2019 על 3.7% . גם בפיץ' צופים כי הצעדים שנועדו להתמודד עם מגפת הקורונה העולמית יביאו לקיטון של 5.6% בתוצר הריאלי של כלכלת ישראל בשנת 2020. להערכתם, שיעור האבטלה בישראל יוותר על 10% בסוף 2020.
האיחוד האירופי לא מצליח להגיע להסכמה על חבילת חילוץ בטריליון דולר. המנהיגים חלוקים בנוגע לאופן מתן הסיוע, חלק מהמדינות מתנגדות למתן מענקים, קנצלרית גרמניה אמרה כי תתמוך בחבילת החילוץ כדי לעודד את מנהיגי מדינות אירפה להגיע להסכמה. וגם בין היתר בנוגע לשאלה אם המדינות צריכות לקבל את הכספים במענקים או בהלוואות.
בית הנבחרים של ארה"ב אישר הלילה חבילת חילוץ נוספת לכלכה – 500 מיליארד דולר. החבילה כוללת מימון לעסקים קטנים וסיוע לבתי חולים ומעלה את ההיקף הכולל של התמריצים לכמעט 3 טריליון דולר.
כלכלנים מזהירים – התוצר העולמי יתכווץ ביותר מ- 6 טריליון דולר – 4% בכלכלה העולמית ב-2020 לפי הערות של חטיבת המחקר של בלומברג. הכלכלה העולמית נכנסה למפולת מהירה וחמורה. עלות התוצר האבוד עולה על 6 טריליון דולר
כתב – צבי לוי