התעשייה האווירית תחלק בונוס של עשרות מיליוני שקלים לעובדים. דירקטוריון החברה אישר את בקשתו של היו"ר, וכעת החברה הביטחונית תחלק לראשונה מענק לעובדיה על בסיס הרווחים הצומחים. מרבית הסכום יחולק באופן שווה בין העובדים.
זינוק חריג במדד עלה ב- 1.1% ביולי – העלייה החדה בחודש בודד מאז 2009.
האינפלציה – 5.2%. גם מחירי הדיור זינקו בקצב מוגבר 2% בחודש 18% בשנה האחרונה. דמי השכירות בחוזים חדשים קפצו בכ7%.
את המדד משכו למעלה מחירי הנופש, הדיור, הדלק והפירות.
בלי לעבוד – כל העלאה של 1% בריבית תורמת 6.5 מיליארד שקל לבנקים. הגידול הניכר שרשמו בנק הפועלים, מזרחי טפחות ודיסקונט בהכנסות מריבית נטו תרם משמעותית לרווח הגבוה שהציגו ברבעון השני. האינפלציה הגבוהה במשק תרמה גם היא מאות מיליונים להכנסות הבנקים.
מחירי הדיור – התייקרות דירה ממוצעת ב- 280 אלף שקל בשנה. אם לישראל הייתה ממשלה שרואה אל מעבר לבחירות הקרובות בנובמבר, הוא הייתה מכניסה דיור חירום כדי לבלום את העלייה במחירי הדירות. בהיעדר כזו, בנק ישראל יידרש לא רק להעלות הריבית, אלא גם להכין ארגז כלים לבלימת הזינוק במחירי הדיור.
לפי נתוני הלמ"ס, מכירת הדירות החדשות החלה לרדת לפני שנה, בקצב חודשי של 3.3%, שגובר בחודשים האחרונים. שוק הדירות החדשות חוזר שנתיים לאחור, מבחינת כמות הדירות החדשות הנרכשות, במחצית הראשונה של השנה מספר הדירות החדשות הנרכשות הגיעה ל- 23.8 אלף, ירידה של כ- 11% לעומת המחצית הראשונה של השנה שעברה. ואולם ככל הנראה מדובר בתהליך שעדיין נמצא בעיצומו. שכן ברבעון השני של השנה נרשמה ירידה של 14% לעומת הרבעון הראשון של השנה, ובחודש יולי היקפי הרכישות היו נמוכים ב- 26% לעומת יוני 2021.
הישראלים נוהרים להלוואות, גידול דרמטי חל בחובות משקי הבית בישראל כאחוז מהתוצר, והוא עלול לזנק השנה לשיא. רק בחמשת החודשים הראשונים של 2022 חל גידול של כ-6.7% ואם הקצב הזה יימשך, נחווה השנה זינוק של 17% בתיק האשראי של הציבור. המשך העלאות עשוי לפגוע במיוחד בלווים החלשים.
גם דגל אדום לקראת הריבית – הלוואות הצרכנים בארצות הברית בעליה. וגם פיגורי התשלומים. הזינוק ביוקר המחיה, מדלק ועד דיור, דוחף את האמריקאים להסתמך על הלוואות וכרטיסי אשראי, היקף הפיגורים בהחזרי חובות אמנם נמצא עדיין בשפל היסטורי, אך הוא מתחיל לטפס ולא רק בקרב הכנסה נמוכה.
ה- OECD מזהיר – התוצר יורד, כוח הקנייה יורד יותר. המדד הצופה פני עתיד של ה- OECD משיך לרדת בקצב הולך וגובר. המדד מנבא אובדן מומנטום בצמיחה ברוב הכלכלות הגדולות. הבעיה היא כי ההכנסה הפנויה של משקי הבית יורדת יותר, בגלל האינפלציה הגואה המדד הממוצע החל לרדת וקצב הירידה התגבר.
שיא של יותר מ- 40 שנה בבריטניה – האינפלציה ביולי זינקה ל- 10.1% ממשיכה לעלות. מעבר לאינפלציה הגבוהה, בנק אנגליה חוזה גם מיתון מתקרב ותקופה של סטגפלציה. הממשלה הבריטית נמצאת בשיתוק ואינה פועלת להיאבק בהשלכות האינפלציה.
כתב – צבי לוי